Ipari klimatizálás Kaposvár

Ipari klimatizálás

Nem feltétlenül csak az ipari klimatizálást és légtechnikát kivitelező cégek, hanem a lakossági igényekre szakosodott cégek is végeznek ipari célra is hűtéstechnológiai kivitelezést. Nálunk a szerverszobák igényelték leginkább a szakszerű és méretezett hűtés kiépítését.

Az ipari és technológiai klímáknak több csoportját ismerjük és használjuk a mindennapokban, de nem csak az ipari létesítményekben hanem az élet számos területén szinte már elengedhetetlen a megfelelő klímaberendezések alkalmazása. Gondoljunk csak bele mi lenne ha nem lennének megfelelő klíma- és hűtőberendezések, nem lenne lehetőség nagy áruházak, irodaházak, üzletek, plázák, mozik, szállodák üzemeltetésére, különböző termékek gyártási folyamatánál és tárolásánál is elengedhetetlen a megfelelő hőfok és páratartalom kellő szinten tartása. Az élelmiszeriparban, híradástechnikában, a távközlésben az informatika és számítástechnika területén, a szerver helyiségekben is nagy szükség van a megfelelő hőmérséklet tartására. Nem csak nyáron de a téli hidegebb időszakban is a különböző berendezések nagy hőtermelése miatt. Egyre inkább elterjedt a klímaberendezések direkt fűtésre történő alkalmazása a modernebb klímaberendezések alkalmasak lehetnek a gázkészülékek teljes kiváltására. Akár mínusz 15-20 Celsius fok külső hőmérséklet mellett is képesek  gazdaságosan hőszivattyús fűtésre és használati melegvíz előállítására is.

A klíma és hűtéstechnikai készülékeket gyártó vállalatok törekednek a legmegfelelőbb berendezések kifejlesztésére és gyártására hogy minden területen kielégítsék a velük szemben támasztott követelményeket. Ezek közül a légkondicionáló berendezések közül próbálunk ismertetni néhány megoldást a jobb tájékozódás érdekében a klímaberendezések világában.

Folyadékhűtő berendezések

A folyadékhűtő klímaberendezés egy kompakt készülék, ami magába foglalja a főbb hűtéstechnikai alkatrészeket és ezáltal hideg víz vagy – hőszivattyús modelleknél – akár melegvíz előállítására is alkalmas. Ezek a klímaberendezések ugyanúgy működnek mint egy hagyományos hűtőszekrény csak nem a levegőt hűtik hanem a berendezés hőcserélőjében keringtetett közvetítő közeget, vizet vagy víz-glikol keverékét.  Ezt a lehűtött 5-7 fokos hidegvizet hőszigetelt csőhálózaton keresztül keringteti egy szivattyú a beltéri egységekbe (fan-coil) és ezek hűtik, esetenként fűtik a klimatizálandó helyiség levegőjét. A folyadékhűtők 5kW-nál magasabb megawatt teljesítménytartományon belül készülnek. Működésüket tekintve a hagyományos kompresszoros típusok mellett léteznek abszorpciós és gázmotoros változatok is. A folyadékhűtők kaphatók hidraulikai blokkal, ezek a berendezések magukban foglalják a víztartályt, a tágulási tartályt, a szivattyút stb. vagy kaphatók hidraulikai blokk nélkül. Ebben az esetben ezeket az elemeket külön kell betervezni, és megvásárolni egy rendszerhez. A folyadékhűtőket gyártják víz- és léghűtéses kondenzátorral ezek lehetnek egybeépítve a kompresszoregységgel vagy külön, távtelepített kondenzátorral szerelve. Lehet szabadkifújású vagy légcsatornára köthető ventilátorral szerelve. A folyadékhűtő berendezések nagyon széles típusválasztékban és kialakításban kaphatók szinte minden hűtési igényt kielégítenek alkalmasak ipari létesítmények, iroda és üzletházak, autószalonok, kórházak, iskolák, társas- és családi házak stb. klimatizálására.

A folyadékhűtők előnyei:

  • széles típusválaszték és teljesítmény tartomány
  • nagyszámú beltéri egység (fan-coil) csatlakoztatható egy kültéri egységre
  • kisebb, kompakt típusok könnyen telepíthetők
  • a hagyományos fűtési rendszerekkel is illeszthetők
  • szinte korlátlan szerelési távolság és szerteágazó csőrendszer
  • sokféle hűtő, főtő egységre köthető (fan-coil, légkezelő egység, padló-, mennyezet-,  falfűtés és hűtés stb.)

A folyadékhűtők hátrányai:

  • fajlagosan nagyméretű berendezések és vastag csövek szükségesek a telepítéséhez
  • nagyobb típusoknál külön gépház is szükséges lehet.
  • nagyobb beltéri egység méretek a direkt elpárolgású rendszerekhez képest
  • több hőcsere, rosszabb a hatásfokuk mint a VRV rendszereknek

Fan-coil berendezések

A fan-coil lényegében egy ventilátorral ellátott radiátor ami a benne keringtetett hideg vagy meleg vízzel hűti vagy fűti a levegőt. A fan-coilok sokféle kialakítással készülnek lehetnek parapet  vagy magas fali, mennyezet alá vagy álmennyezetbe építhető kazettás típusok valamint légcsatornára köthető berendezések. A fan-coilok kaphatók 1 vagy 2 hőcserélővel szerelve ún.: kettő- vagy négy csöves kivitelben. A kettő között az a különbség, hogy egy rendszeren belül a két csöves berendezéssel vagy hűteni vagy csak fűteni lehet, de ehhez központilag el kel dönteni hogy milyen üzemmódban üzemeljen a berendezés. A négy csöves rendszernél egy épületen belül lehet egyszerre hűteni és fűteni is egymástól függetlenül, nem szükséges hosszadalmas rendszerátállítás.

Ipari klimatizálás Kaposvár

Klíma szerelés, klíma telepítés

Légkezelő berendezések

A legújabb split klíma fejlesztések ebben az irányban próbálkoznak, a tökéletesebb komfortérzet elérése érdekében. A légkezelő berendezések magukban foglalnak minden olyan alkotóelemet, amelyek szükségesek ahhoz hogy egy épületben megfelelő légállapot legyen az ott tartózkodó személyek számára. Ezek a berendezések szerves és elengedhetetlen részét képezik a mai modern épületeknek. Legyen  szó akár egy családi- vagy passzív házról, vagy akár egy épületkomplexumról. A légkezelő alkalmas friss levegő bejuttatására és szellőztetésre valamint párásításra, amire a Split rendszerű és egyéb klímaberendezések csak nagyon ritka esetben (Daikin Ururu-sarara). A légkezelő készülékek szűrik a beszívott friss levegőt, ezt részben hozzákeverik a helyiségből elszívott levegőhöz, másrészt az elszívott levegő egy hőcserélőn áthaladva a hőtartalmát átadja a friss levegőnek, télen előfűti nyáron pedig előhűti a friss levegőt. Ez a részben kezelt levegő átáramlik a berendezés hűtő vagy fűtő hőcserélőjén és az így kapott levegő légcsatorna hálózatokon keresztül jut el az épületben a megfelelő helyre. A légkezelők alkalmasak a befújt friss levegő páratartalmának pontos beszabályozására is, ami legalább annyira fontos mint a megfelelő hőmérséklet beállítása. Ehhez megfelelő nedvesítő, gőzfejlesztő kiegészítőket kell a légkezelőkbe beépíteni. A légkezelők sokféle kialakításban készülnek a kisebb berendezések kompakt egységekben kaphatók a nagyobb berendezéseket különálló egységekből lehet összeszerelni a kívánt légtechnikai feladatnak megfelelően. Ezek a berendezések szinte minden esetben légcsatorna hálózathoz csatlakoznak, kivitelezésük előzetes tervezői munkát, pontos méretezést igényel.

Call Now Button