Klíma Kaposvár

Klímaberendezés kiválasztása

Inverteres klímát vagy on-off rendszerűt válasszak? A kérdés nem egyszerű, át kell gondolni sok mindent. Néhány jó tanács a választáshoz. Mennyit használom egy évben? Milyen célra használom? Akarom-e fűtésre használni? Csak akkor válasszuk, ha minden funkcióját jól és sokszor kihasználjuk.

Mit jelent ha a klímaberendezés inverteres?

Az inverter magyar értelmezésre lefordítva váltakozó áramú szabályzott hajtást jelent, ami a váltakozó áramú energiát egy egyenirányító (ac/dc konverter segítségével) egyen feszültségű energiává alakít át. Az inverter feladata, hogy egyenfeszültségből állítsa elő (a változó fordulatszámú kompresszorral) a változó teljesítményleadást. Így kiküszöbölhető a régi típusú gépeknél fellépő áramlökés, az indítási áramtüske.

Klíma Kaposvár karbantartás

Kiválasztás szaküzletből!

Azt javasoljuk, mielőtt klímaberendezés vásárlása mellett dönt, mindenképp kérje ki szakember tanácsát. Nem biztos, hogy a “lépcsőházi-professor” a leginkább hozzáértő a kérdésben. Célszerű szaküzletet választani ahol megnézhetjük a kiválasztott készüléket, kipróbálhajuk a nekünk leginkább megfelelő típust, mert fontos, hogy megismerjük amit választunk, u.i. a Szupermarketek eladói nem feltétlenül szakosodtak erre a termékre. Fontos a teljesítményigény felmérése, és az Ön használói igényeinek megfelelő, optimális műszaki megoldás kiválasztása. A Szakboltok kínálatban és hozzáértésben is lényegesen felülmúlják a többi üzletet. A választásnál nagy segítséget nyújthat, ha nem feltétlenül a fellelhető legolcsóbbat választjuk, ez ugyanis hosszútávon valószínűleg a legdrágább lesz… (Lásd: egynyári készülékek) A legfontosabb, hogy lehetőleg ahol vásároljuk, az végezze a telepítést, így a Garancia is ugyanott érvényesíthető.

Fontosabb tényezők, amelyek a szükséges teljesítményt a klimatizálandó épület vagy helység térfogatán/méretein túl befolyásolják:

  • Az épület határoló felületeinek hőátadási együtthatója
  • Nyílászáró felületek nagysága, légzárása
  • Benapozottság / tájolása
  • Beépített elektromos fogyasztók / belső hőterhelés
  • Jellemzően bent tartózkodó személyek száma
  • Az épület funkcionális használati módja

Beüzemelés

Csak érvényes HKVSZ zöldkártyával rendelkező kivitelezővel üzemeltesse be készülékét. Ez nemcsak garanciális feltétel, de azt is biztosítja, hogy a az elvégzett munka szakszerű lesz, és Ön elégedetten használhatja megvásárolt berendezését.

+36 30 6311 000

RPONT bemutatóterem:

7400 Kaposvár, Damjanich u. 4 fszt. 1
+36 82 311 000

Üzemeltetés

Helyes szigetelés, csukott ajtó-ablak Akinek még új a klímája, annak lehet, hogy új szokásokat is fel kell vennie. Amíg működteti a berendezést, nem hagyhatja hosszabb ideig tárva-nyitva az ablakot és az ajtót, ugyanis ilyenkor az utcát hűti, pénzt dob ki az ablakon. A klímát beszereltetőknek érdemes rendszeresen ellenőrizniük a nyílászárók szigetelését is: a hatékony hűtés – akárcsak a hatékony fűtés – nem fér össze az elégtelenül szigetelt ajtókkal-ablakokkal. A “klímabetegség” megelőzése Amellett hogy a beltéri levegő minősége befolyásolja a közérzetünket, számos betegség kialakulásában is játszhat szerepet: évről évre egyre több olyan ember fordul orvoshoz pl. légúti, influenzás panaszokkal, fejfájással, aki sok időt tölt klimatizált térben. A klímabetegség elsősorban a nagyobb irodaépületekben jelent problémát, ám akár otthonunkban is kedvezőtlenül változhat a levegő minősége, ha helytelenül használjuk a légkondicionálást. A betegségnek ugyanis nem maga a berendezés az oka, hanem annak a szakszerűtlen használata. Sokan azt gondolják, hogy nem bírják a légkondicionálót, viszont mindössze azért betegednek meg, mert egyszerűen hűvösebbre állítják a kelleténél. Ha a külső és a belső hőmérséklet különbsége túl nagy, akkor már pillanatok alatt megfázhat, akár tüdőgyulladást is kaphat az ember, ha a túl hűvösre hűtött helyiségből kimegy a meleg környezetbe, aztán vissza.

Klíma Kaposvár karbantartás

Karbantartás

Klímatisztítás – Beltéri egység A split klímaberendezéseknek a beltéri egységében szűrők vannak felszerelve. Ezeknek az a feladata, hogy összegyűjtsék a szobák levegőjében levő port és egyéb szennyeződéseket. A helyes – és gazdaságos – működés érdekében a szűrőket rendszeresen tisztítani kell. Évente legalább egyszer feltétlenül érdemes szakemberrel átnézetni a berendezést, ugyanis a szűrők ugyan védik a készülék belső részeit a portól és egyéb szennyeződésektől, azonban egy idő után óhatatlanul szennyeződés rakódik le a szerkezet belső felületén. A rendszeres tisztítással és szakszerű szervizeléssel, amellett hogy kellemes hőmérsékletet élvezhet, tiszta és higiénikus is marad a szoba levegője. Klímatisztítás – Kültéri egység A klíma kültéri egységét is legalább ilyen fontos tisztítani, karbantartani.

Klíma szerelés, klíma telepítés

Ebben az egységben helyezkedik el a kondenzátor, amely a gőzt cseppfolyósítja a készülékben. A kondenzátor a használat során eltömődhet. Ez, amellett hogy a készülék teljesítményét károsan befolyásolja, meghibásodáshoz is vezethet, az eltömődött kondenzátorú készülék túlmelegedhet. Amennyiben odafigyel a klíma rendszeres tisztítására, meghosszabbíthatja a készülék élettartamát, és energiát takaríthat meg.

Mit jelent ha egy klíma on-off rendszerű?

Az on-off vezérlésű klímaberendezés megismeréséhez a működését kell megérteni. Nem egy rossz technológiáról van szó, a klimatizálást a múlt században így valósították meg nagy sikerrel. A klímaberendezés kültéri egysége a beltéri egységen beállított hőmérséklet tartására ki és bekapcsol. A nagyon régi vezérlésekben a beállított hűtési vagy fűtési hőmérsékletet +-2°C eltéréssel tartotta a helyiségben. Ha 24°C volt beállítva hűtés üzemmódban, akkor 22°C foknál a kültéri egységet kikapcsolta majd 26°C -nál bekapcsolta a hőmérséklet szabályzó. A technika fejlődésével ez az érték fél Celsius fokra csökkent, a mechanikus hőmérséklet szabályzást felváltotta az elektronikus szabályzás. A klímaberendezéseket távirányítóval lehetséges vezérelni. Kisebb hőmérséklet ingadozást biztosítottak hőleadás közben. Az inverteres klímát érdemes-e használni fűtésre? Az inverteres klímaberendezés fűtésre használható, hatásfoka 0°C felett kiváló. 1 kW villamos energiából, képes előállítani akár 5 kW hőenergiát. Az energiabesorolási táblázatban COP szóval jelölik meg.

Ismeretes ezenkívül az AA energiaosztályos besorolása is. Azonban meggondolandó választás azoknak, akik viszonylag keveset, és inkább csak HŰTÉSRE használják a készüléket, mert ilyenkor lassú lesz a RENTABILITÁSA.
(Ebben az esetben a megtakarítást az üzletben hagyják a vásárláskor és igen lassú lesz a megtérülés.)

Call Now Button